Wat is Appointment Based Selling?

Appointment-based selling is een zeer effectieve en conversie verhogende verkoopmethode, vooral in omgevingen waar persoonlijke interactie en op maat gemaakte oplossingen van cruciaal belang zijn. Dit model draait om het effectief en efficient plannen van afspraken met potentiële klanten om in een meer gecontroleerde en persoonlijke setting te kunnen presenteren, adviseren en onderhandelen. 

Een sleutelfactor in het succes van Appointment Based Selling, is dat klanten vaak al een gedeeltelijke beslissing tot aankoop hebben genomen voordat ze überhaupt het adviesgesprek ingaan. Dit draagt aanzienlijk bij aan hogere conversieratio’s om verschillende redenen:

  • Eigen Initiatief: Klanten die zelf om advies vragen, hebben al interesse getoond in de producten of diensten. Dit initiatief wijst op een bestaande behoefte of wens, wat betekent dat een deel van het verkoopproces – het wekken van interesse – al voltooid is.
  • Voorbereid op Engagement: Doordat de klant zelf de afspraak heeft aangevraagd, zijn ze vaak beter voorbereid en meer betrokken bij het gesprek. Dit verhoogt de kans dat ze actief zullen luisteren en open zullen staan voor de voorgestelde oplossingen.
  • Psychologische Investering: Als een klant de moeite neemt om een afspraak te maken, toont dit een bepaalde mate van psychologische investering. Ze zijn al geïnvesteerd in het proces, wat de drempel tot een daadwerkelijke aankoop verlaagt.
  • Gericht Advies: Tijdens het adviesgesprek kan Hokona’s team zich richten op het specifiek beantwoorden van de vragen en behoeften van de klant. Dit gepersonaliseerde advies versterkt het vertrouwen van de klant in de beslissing die ze overwegen te nemen.
  • Vertrouwensopbouw: Dit type interactie stelt Hokona in staat om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Klanten kopen eerder van bedrijven waarmee ze een vertrouwensband hebben ontwikkeld.

Door deze dynamiek creëert Appointment Based Selling een omgeving waarin klanten al een stap verder zijn in het verkoopproces voordat ze zelfs met een verkoopvertegenwoordiger spreken. Dit maakt het een uiterst effectieve verkoopstrategie,

Naast de hoge conversie zijn er tal van andere voordelen voor bedrijven die Appointment Based Selling toepassen.

  • Toegang tot Expertise: Door samen te werken met een gespecialiseerde partij zoals Hokona, krijgen bedrijven toegang tot experts in appointment-based selling. Dit kan de kwaliteit van de gesprekken aanzienlijk verhogen.
  • Efficiëntie: Het uitbesteden van adviesgesprekken kan bedrijven helpen om hun interne middelen efficiënter te gebruiken. In plaats van dat medewerkers hun tijd besteden aan het plannen en voeren van gesprekken, kunnen ze zich richten op andere kernactiviteiten.
  • Schaalbaarheid: Online diensten bieden flexibiliteit en schaalbaarheid. Bedrijven kunnen de dienstverlening op- of afschalen afhankelijk van hun behoeften, zonder zich zorgen te hoeven maken over de logistiek van het in-house managen van een salesteam.
  • Kostenbesparing: Uitbesteden kan ook kosteneffectief zijn. Het elimineert de noodzaak voor uitgebreide training, rekrutering en overheadkosten die geassocieerd zijn met een intern salesteam.
  • Breder Bereik: Online diensten kunnen bedrijven helpen om een breder scala aan potentiële klanten te bereiken, ongeacht geografische beperkingen.